Magyarországi ukránok honlapja Magyarországi Ukránok Kulturális Egyesület eredményeink
 
RÓLUNK
Kravcsenko György
elnök
e-mail:
cím:
2900 Komárom ,
Szabadság tér 1..
tel.:
+36 34/341-167
fax:
+36 34/540-205
e-mail:

ÍRJON LEVELET
térkép:
HIVATKOZÁSOK
Komáromi Ukrán Önkormányzat
    Önkormányzat
elnök
Kravcsenko György
alelnök
Faragó Galina
  Mészáros Anna
  Márton Natalija
RÓLUNK

Komárom város történetében első alkalommal 1998-ban indult kisebbség a helyi önkormányzati választásokon. A képviselőjelöltek magas szavazati számmal jutottak megbízatásukhoz a választóktól.
Az ukrán kisebbségi önkormányzat megalakulását nem a városban élő kisebbség magas aránya indokolta, hanem az itt élő ukránok kultúrájának minél szélesebb körű megismertetése, és a programok finanszírozásának könnyítése. Ezt programjukban is nyíltan vállalták a képviselőjelöltek. A város választópolgárai ezt a célt kifejezett szimpátiával fogadták.
A Komáromi Ukrán Önkormányzat tehát azzal a céllal alakult meg, hogy a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület hagyományápoló tevékenységét önkormányzati szinten is hivatalossá tegye.
Városunkban sokan értetlenül fogadták a kezdeményezést, de miután minden csoda három napig tart, már nem élcelődnek velünk annyit, mint kezdetben.  
Akik figyelemmel kísérik tevékenységünket, azok tapasztalhatják, hogy szerény lehetőségeinkhez mérten ígéretünknek megfelelően törekszünk a város kulturális életének színesítésére.
Azt a közösséget képviseljük, akik hazájuktól távol itt Magyarországon élnek, dolgoznak, Magyarországon adófizető állampolgárok, de gyökereiket nem hagyják elszakítani. Anyanyelvüket továbbadják gyermekeiknek, néphagyományaikat mindenki számára nyitottan őrzik, nemzeti kultúrájukat szűkebb és tágabb környezetüknek is szívesen bemutatják.
. Így vált hagyománnyá a kisebbségi önkormányzat megalakulása óta városunkban is az ukránok nagy nemzeti költőjének születésnapján, a Sevcsenko tiszteletére megrendezett zenés irodalmi est. A rendezvény három év alatt, a város hármas tagoltságát figyelembe véve megrendezésre került már Komáromban, Szőnyben és Koppánymonostoron. Mindhárom helyszínen nagy létszámú közönség előtt szerepelhettek az Ukrajnából érkezett vendégművészek.
. Három év alatt három alkalommal került megrendezésre az "Ukrán gasztronómiai és zenés est" is, mely a Komáromi Napok rendezvényeit színesíti. Ezeken ukrán népzene mellett vigadtak a meghívottak, és megkóstolták a hagyományos nemzeti ételeket.
. Működik vasárnapi iskola Komáromban, ahol a nyelv tanuláson kívül a gyerekek a néphagyományokkal is rendszeresen találkoznak. Fájó pontunk, hogy nem sikerült a városban egy olyan helyiséghez jutnunk, melyben a hallgatók állandó helyet kaphattak volna, és amely kisebb összejöveteleink helyszínéül szolgálhatott volna. Így a vasárnapi iskola továbbra is a képviselők lakásain zajlik.
. Minden évben ott vannak a komáromi gyerekek a 10 napos nemzetközi ukrán nyelvi táborban. Ez a gyerekek körében a legnépszerűbb program, ez motiválja őket a legjobban, hogy a hét végeken a foglalkozásokon részt vegyenek.
. A "Vasárnapi iskola" résztvevői rendszeresen megmérettetnek a szavalóversenyeken, és az Országos Ukrán Önkormányzat rendezvényein is szerepelnek.
. A komáromi Jókai gimnázium szervezésében megrendezett idegen nyelvi esten az idén már ukrán nyelven is hangzott el vers.
. Komáromi gyerek is részt vett 2000. nyarán Artek-ben az ukrán nyelvi táborban, ahol felejthetetlen három hetet töltött el.
. 1998. novemberében önkormányzatunk az elsők között juttatta ki az árvízkárosultak megsegítésére összegyűjtött adományokat Ukrajnába. A küldeményt önkormányzatunk elnöke személyesen elkísérte.
A felsorolt programokon kívül rendszeresen megszervezzük, hogy a komáromi ukrán anyanyelvűek és baráti körük részt vehessen az ország más ukrán önkormányzatainak hagyományos rendezvényein.
Szervezett programjaink látogatottsága, valamint azok visszajelzései alapján az a tapasztalatunk, hogy jó szívvel érkeznek oda a látogatók. Meg kell köszönnünk a város vezetésének is, hogy munkánk erkölcsi és szervezési támogatói voltak.

HÍREK
2011. Augusztus 16
A Komáromi Ukrán Önkormányzat zenés estet rendezett a magyar államalapítás és Ukrajna függetlenségének 20. évfordulója alkalmából a komáromi Városházán
2011. aprilis 8
Komáromban megemlékeztek Tarasz Sevcsenko születésének 197. évfordulójáról
2010. december 17
A Komárom város polgármesteri hivatalában karácsonyi ünnepséget rendeztek
2010. március 21
Komáromban emlékeztek meg a nagy Kobzosról
2009. április 3
Ünnepi rendezvénnyel emlékeztek Komáromban a nagy költőre, Tarasz Sevcsenkóra
2008. március 28
Sevcsenko emlékest Komáromban
2006. március 24
A Komárom városi ukrán önkormányzat a Polgármesteri Hivatal dísztermében, március 24-én tartotta hagyományos Sevcsenko estjét
2005. szeptember 24
MAGYARORSZÁGI UKRÁNOK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA Komáromban
2005. március 13
A Komáromi Ukrán Önkormányzat irodalmi emlékestet rendezett a nagy ukrán költő Tarasz Sevcsenko emlékére
2003. május 2
Az április 26-tól május 4-ig, immáron tizenkettedik alkalommal Komáromban, ebben a Duna-menti városban került sor Komáromi Napokra, amelynek elválaszthatatlan részét képezte a május 2-án tartott zenés gasztronómiai est
2003. március 22
Tavaszt köszöntő ünnepeink sorában immár ötödször rendezi meg a Komáromi Ukrán Önkormányzat, az Országos Ukrán Önkormányzat és a MUKE, Tarasz Sevcsenko születésnapján Zenés irodalmi estjé
2002. május 10
Szép számú közönség fogadta el a Komáromi Ukrán Önkormányzat meghívását az immár negyedik alkalommal megrendezett "Ukrán zenés és gasztronómiai est"-re
  2002. március 8
Lezajlott a Sevcsenko ukrán költő tiszteletére megtartott ünnepség. Helyszíne a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház
I
Webdesign - Olimex Trading